Happy Whiskers Cat Spa

Katten trimster

Wist u dat u bij Happy Whiskers nu ook terecht kan voor de vachtverzorging van uw kat?

Op afspraak of aan huis…Happy Whiskers Cat Spa , Kortrijkstraat 63, 8580 Avelgem

Tel/ 0473/767801

Veel ras katten kunnen de vachtverzorging niet alleen aan, denk maar aan de Brits korthaar met zijn vele onder wol, of de langharige rassen zoals de Pers, de Brits Langhaar, de Heilige Birmaan, de Maine Coon, de Noorse boskat, de Ragdoll…

De verandering van de vacht van katten

De lente en herfst zorgen voor heel wat extra werk als u een langharige kat heeft. Dit is namelijk het moment dat de katten van vacht veranderen. Langharige katten zijn van nature voorzien van een bijna volledig nieuwe ‘jas’. Wanneer de zon weer hard begint te schijnen, gooien ze hun wintervacht weg. 

Deze wintervacht wordt vervangen door een veel lichtere zomervacht, die de kat beschermt tegen overmatige Uv-straling en overmatige hitte. De wintervacht (met zijn dikke isolerende onderlaag van haar) beschermt de kat tegen het ongemak van nat en koud weer.

De trotse eigenaar van de kat heeft dus hoe dan ook veel te doen. Ze verliezen (helaas) nou eenmaal hun haren! Dagelijks en continu. Een van de redenen hiervan is instinctieve likken van de vacht.  

Daarbij vallen de haren ook nog helemaal uit zichzelf uit, op basis van een dagelijks ritme. Dit wordt de ‘anagene fase’ genoemd: een periode waarin nieuwe haarwortels op natuurlijke wijze ontstaan.

Na die fase volgt de ‘catagene fase’, een overgangsfase. Daarna stopt het haar helemaal met groeien. Dit wordt de ‘telogene’- of rustfase genoemd.

Het haar is nu over de volle lengte gegroeid, maar is nog steeds stevig geworteld. Het begint uit te vallen in de zogenoemde ‘exogene’ fase. Langharige katten hebben wel 12 tot 24 procent van hun lichaamsgewicht te danken aan hun vacht!

Katten die binnen leven zijn erg gevoelig voor verharen. Dit komt doordat de temperatuur in huis over het algemeen hetzelfde blijft, dit betekent dat de kat zich niet hoeft aan te passen aan warmte of kou. 

Ook de dagen zijn, gezien de binnenverlichting, allemaal ongeveer even lang voor de huiskat. Sommige katten reageren op deze kunstmatige omgeving door constant haar te verliezen. Langharige katten zijn hier helaas bijzonder gevoelig voor. In het voorjaar wordt dit fenomeen nog erger benadrukt.   

Langharige huistijgers zijn natuurlijk magisch en prachtig, maar er is geen twijfel over mogelijk dat de verzorging van deze prachtige beestjes veel meer werk kost dan die van kortharige katten. Als het mogelijk is moet u ze, vanaf het begin al, elke dag borstelen. Dit is nou eenmaal iets dat u uw langharige kat verschuldigd bent!

Heeft u hulp nodig bij het verzorgen van uw kat haar vacht maak dan een afspraak bij Happy whiskers!

Reacties uitgeschakeld voor Katten trimster